Tvätta fönster

Tvätta fönster som en expert

Hur gör en fönsterputsare när hen tvättar fönster? Ibland är det de mest enkla sysslorna som är de som många av oss gör helt fel. Vi lär dig tvätta fönster som en expert!
Att tvätta sina fönster ser ut som en enkel process, men även den mest erfarna fönsterputsaren kan dra nytta av en snabbkurs i hur man rengör och tvättar sina fönster.

Tvätta fönsterna med rätt produkter

Även när solen står i zenit och skiner för fullt så får du kanske inte den maximala mängden naturligt ljus i ditt hem om dina fönster är täckta av smuts, damm, insekter eller vattenfläckar.
För att kunna njuta av de längre dagarna och din härliga utsikt är en ordentlig tvätt och rengöring av dina fönster högst upp på vår rengöring-i-hemmet-lista – och det borde också finnas på din. Lyckligtvis är processen att rengöra fönster lätt nog. Många etablerade fönsterrengöringsprodukter finns tillgängliga, som alla lovar att ge en ”strimmelfri glans.”
Men vi har funnit att en enkel lösning – en del vit vinäger till två delar vatten – är perfekt när den blandas i en sprayflaska. Oavsett om du väljer en produkt från en butik eller en hemmagjord rengöringslösning med vinäger, börja med dessa tips och tekniker för hur du rengör fönster inifrån och ut för att få jobbet att gå snabbt och enkelt. Läs mer om fönsterputs.

Rengöra och tvätta insidan av fönstret

 1. Fyll en stor hink med rent, kallt vatten och tillsätt några droppar flytande diskmedel.
 2. Placera en stor handduk under fönstret för att fånga upp eventuella spill från din tvätt.
 3. Använd en ren mikrofiberduk eller svamp för att gå över fönstrets yta, börja överst och arbeta ner till botten. Glöm inte att torka ner ramen också, både inifrån och ut.
 4. Spraya fönstret noggrant med vinäger- och vattenlösningen, eller om du föredrar en rengöringsprodukt. Ett annat alternativ är att blanda en klyfta ammoniak med två liter vatten.
 5. Torka fönstret helt med en Z-formad rörelse med en ren, luddfri handduk. Du kan också använda rena pappershanddukar för att torka fönstren, om du föredrar det.
 6. Om smuts eller ränder kvarstår, spray och torka igen. (Smutsiga fönster kräver vanligtvis två rundor med spray och torkning.)Tänk på: Det är bäst att arbeta på en sval, molnig dag så att tvålvattnet och din fönstertvätt lösning inte torkar på dina fönster.

Rengöra och tvätta utsidan av fönstret

 1. Utanför fönster har vanligtvis mer smuts och fläckar. Börja med att skölja fönstren med slangen, fyll sedan en hink med rent, kallt vatten och tillsätt några droppar flytande diskmedel.
 2. Gå över fönstrets yta med en mjuk trasa av mikrofiber. För högre fönster, använd en svampmopp (eller en mjuk bomulls- eller mikrofibermopp) på en stolpe.
 3. Skölj noggrant med slangen.
 4. Spraya eller moppa med vinäger- och vattenlösningen eller med ett kommersiellt rengöringsmedel.
 5. Torka av fönstret med en ren gummiskrapa. Vinkla skrapan mot fönstrets botten och arbeta uppifrån och ner. Torka av skrapan med en ren, torr handduk längst ner på varje pass. Alternativt kan du torka fönstren med en ren, luddfri handduk eller tidningssidor.
 6. För envis smuts och fläckar, inklusive fågelskräp, mätt noggrant med vinäger och vatten och låt stå i flera minuter innan du torkar. Du kan också prova att gnugga med en mjuk ”skrubbssvamp”, men använd inte stålull eller hårda skrubbdukar; dessa kommer att repa fönstret.
 7. Förbi se inte fönsterskarmarna. Skölj med vanligt vatten, spray med ättika och vattenlösning och skölj sedan igen med vanligt vatten. Låt torka ordentligt innan du sätter tillbaka skärmarna på fönstren.Ibland blir fönster färgade med mineralavlagringar, särskilt i områden med hårt vatten. Det finns flera metoder för rengöring av fönster som är skadade av mineralavlagringar, men det bästa alternativet kan vara ett kommersiellt rengöringsmedel. CLR (tillgänglig på Amazon) tar till exempel bort kalcium-, kalk- och rostfläckar; följ helt enkelt tillverkarens anvisningar när du använder. Även om tvätt av fönster kan kännas jobbigt, är det värt att kunna njuta av en fri utsikt … och låta solen skina in!

Tvätta fönster och kondens

Varför bildas imma på fönster? Är det farligt att ha kondens på utsidan eller insidan av rutorna?
Ibland kan det bildas kondens på ytor som är kallare än den fuktiga luften runtomkring. Ett klassiskt exempel är dropparna som dyker upp på glas med läsk under varma sommardagar. Men fönster då?

Imma på insidan av dina fönster bildas när den inre rutan är kallare än rummet. Anledningen är att dina fönster inte isolerar tillräckligt bra. När de släpper igenom den kalla utomhusluften kyls den inre rutan ner. Då bildas imma på glaset, precis som när man häller läsk i ett glas på sommaren.

Kondensen sprider sig som ett band över nederdelen av fönstrets insida. Det beror på att rutan är kallast längst ner. Om fönstret är tillräckligt nerkylt för att kondens ska bildas kan även kallras uppstå. Kallras sker när rutan kyler ner den närmaste inomhusluften, som blir tyngre än resten av luften i rummet och ”rasar” ner till golvnivå där den kyler ner dina fötter. Men även om det känns kallt för dig visar termostaten en bekväm temperatur. Dålig ventilation, fuktig miljö och kyla utomhus ökar risken för kondens på insidan av fönster.

Om imman bildas där det är hög luftfuktighet och ventilationen är dålig behöver fönstren inte nödvändigtvis vara dåliga. Du vill helst inte ha någon imma alls på insidan av dina fönster. Oftast är konstruktionen inte gjord för att hantera fukt på den sidan. Därför kan kondensen leda till mögel och ruttet trä. Det leder i sin tur till nedbrutna fönsterbågar och sämre inomhusluft med potentiella hälsorisker.

Dina fönster får kondens på utsidan om det utvändiga glaset är kallare än utomhusluften. Det sker om minimal värme släpps ut. Alltså innebär imma på utsidan av fönster att de isolerar bra. Vilket är positivt för dig! Eftersom utsidan av fönster är gjorda för att tåla väder och vind finns ingen risk för fuktskada. Oftast uppstår imman under natten, och när solen värmer upp rutan under morgontimmarna försvinner den.

U-värde och kondens U-värde är något att hålla koll på när vi pratar om kondens och fönster. Enkelt förklarat är U-värdet ett mått på isoleringsförmågan hos exempelvis fönster. Vi och många andra fönsterleverantörer visar U-värde i våra specifikationer. Tanken är att ge dig som ska välja fönster en uppfattning om hur väl de håller värmen inne och kylan ute. U-värde är som handicap i golf, det är bra att ha ett så lågt värde som möjligt. Lägre värde innebär bättre isoleringsförmåga.

Så imma på utsidan uppstår på fönster med låga U-värden, medan kondens på insidan uppstår på fönster med höga U-värden.