Hur tvättar man fönster

Putsa fönster som en expert

Ibland är det de mest enkla sysslorna som är de som många av oss gör helt fel. T.ex Hur tvättar man fönster?
Att tvätta sina fönster ser ut som en enkel process, men även den mest erfarna fönsterputsaren kan dra nytta av en snabbkurs i hur man rengör och tvättar sina fönster.

Tvätta fönsterna med rätt produkter

Även när solen står i zenit och skiner för fullt så får du kanske inte den maximala mängden naturligt ljus i ditt hem om dina fönster är täckta av smuts, damm, insekter eller vattenfläckar.
För att kunna njuta av de längre dagarna och din härliga utsikt är en ordentlig tvätt och rengöring av dina fönster högst upp på vår rengöring-i-hemmet-lista – och det borde också finnas på din. Lyckligtvis är processen att rengöra fönster lätt nog. Många etablerade fönsterrengöringsprodukter finns tillgängliga, som alla lovar att ge en “strimmelfri glans.”
Men vi har funnit att en enkel lösning – en del vit vinäger till två delar vatten – är perfekt när den blandas i en sprayflaska. Oavsett om du väljer en produkt från en butik eller en hemmagjord rengöringslösning med vinäger, börja med dessa tips och tekniker för hur du rengör fönster inifrån och ut för att få jobbet att gå snabbt och enkelt. Läs mer om Fönsterputs.

Rengöra och tvätta insidan av fönstret

 1. Fyll en stor hink med rent, kallt vatten och tillsätt några droppar flytande diskmedel.
 2. Placera en stor handduk under fönstret för att fånga upp eventuella spill från din tvätt.
 3. Använd en ren mikrofiberduk eller svamp för att gå över fönstrets yta, börja överst och arbeta ner till botten. Glöm inte att torka ner ramen också, både inifrån och ut.
 4. Spraya fönstret noggrant med vinäger- och vattenlösningen, eller om du föredrar en rengöringsprodukt. Ett annat alternativ är att blanda en klyfta ammoniak med två liter vatten.
 5. Torka fönstret helt med en Z-formad rörelse med en ren, luddfri handduk. Du kan också använda rena pappershanddukar för att torka fönstren, om du föredrar det.
 6. Om smuts eller ränder kvarstår, spray och torka igen. (Smutsiga fönster kräver vanligtvis två rundor med spray och torkning.)

  Tänk på: Det är bäst att arbeta på en sval, molnig dag så att tvålvattnet och din fönstertvätt lösning inte torkar på dina fönster.

Rengöra och tvätta utsidan av fönstret

 1. Utanför fönster har vanligtvis mer smuts och fläckar. Börja med att skölja fönstren med slangen, fyll sedan en hink med rent, kallt vatten och tillsätt några droppar flytande diskmedel.
 2. Gå över fönstrets yta med en mjuk trasa av mikrofiber. För högre fönster, använd en svampmopp (eller en mjuk bomulls- eller mikrofibermopp) på en stolpe.
 3. Skölj noggrant med slangen.
 4. Spraya eller moppa med vinäger- och vattenlösningen eller med ett kommersiellt rengöringsmedel.
 5. Torka av fönstret med en ren gummiskrapa. Vinkla skrapan mot fönstrets botten och arbeta uppifrån och ner. Torka av skrapan med en ren, torr handduk längst ner på varje pass. Alternativt kan du torka fönstren med en ren, luddfri handduk eller tidningssidor.
 6. För envis smuts och fläckar, inklusive fågelskräp, mätt noggrant med vinäger och vatten och låt stå i flera minuter innan du torkar. Du kan också prova att gnugga med en mjuk ”skrubbssvamp”, men använd inte stålull eller hårda skrubbdukar; dessa kommer att repa fönstret.
 7. Förbi se inte fönsterskarmarna. Skölj med vanligt vatten, spray med ättika och vattenlösning och skölj sedan igen med vanligt vatten. Låt torka ordentligt innan du sätter tillbaka skärmarna på fönstren.

  Ibland blir fönster färgade med mineralavlagringar, särskilt i områden med hårt vatten. Det finns flera metoder för rengöring av fönster som är skadade av mineralavlagringar, men det bästa alternativet kan vara ett kommersiellt rengöringsmedel. CLR (tillgänglig på Amazon) tar till exempel bort kalcium-, kalk- och rostfläckar; följ helt enkelt tillverkarens anvisningar när du använder. Även om tvätt av fönster kan kännas jobbigt, är det värt att kunna njuta av en fri utsikt … och låta solen skina in!